Вести

АНКЕТА: 80% од младите во Кавадарци во иднина би сакале да започнат сопствен бизнис

На 2 и 3 јуни 2022 беше спроведена анкета помеѓу учениците од трета година од трите средни училишта во Кавадарци, како дел од проектот „Започни сопствен бизнис“, поддржан од Општина Кавадарци. По случаен избор беа избрани неколку класа, кои после анкетата учествуваа во предавање/обука за бизнис и претприемништво. Најважниот и донекаде изненадувачки заклучок од анкетата е Повеќе …

Комплетирана статистичка анализа на анкета за претприемништво

На 2 и 3 јуни 2022 беше спроведена анкета помеѓу учениците од трета година од трите средни училишта во Кавадарци, како дел од проектот „Започни сопствен бизнис“, поддржан од Општина Кавадарци. По случаен избор беа избрани неколку класа, кои после анкетата учествуваа во предавање/обука за бизнис и претприемништво. Анкетата беше спроведена на начин што на Повеќе …

Одржани обуки за претприемништво во средните училишта во Кавадарци

Изминативе 2 дена одржавме серија предавања за бизнис, претприемништво и маркетинг во трите средни училишта во Кавадарци (Гимназија „Добри Даскалов“, ЕМУЦ „Киро Спанџов Брко“, и ЗШУЦ „Ѓорче Петров“). Предавањата се дел од проектот „Започни сопствен бизнис“, кој е поддржан од Општина  Кавадарци и кој го спроведува нашата организација. Целта на проектот е поттикнување на младинското Повеќе …

Започнува мерење на отвореноста на единиците на локалната самоуправаза 2022 година

Во рамки на Проектот на УСАИД за граѓанско учество (Civic Engagement Project), почнувајќи од денес, 15 февруари 2022 година, започнува ново мерењa на отвореноста на единиците на локалната самоуправа во Република Северна Македонија. Фондацијата Метаморфозис, во партнерство со Квантум Прима – Кавадарци, Центар за интеркултурен дијалог- Куманово, Здружение Мултикултура – Тетово, Фондација за развој на Повеќе …

Вардарски регион со отвореност од 28% го дели второто место на листата заедно со Пелагонискиот регион

Во рамки на Проектот на УСАИД за граѓанско учество (Civic Engagement Project), во периодот од 01 Јуни до 15 Јули 2021 година се спроведе нов бран на мерења на отвореноста на 80 општини и градот Скопје во Република Северна Македонија. На ден 23.09.2021 ќе бидат објавени конечните резултати од истражувањето кое се спроведе од страна Повеќе …

Општина Росоман ги објави првите отворени податоци на својата веб страна

Општина Росоман на својата веб страна ги објави првите отворени податоци во csv формат. Со тоа, општината стана дел од првите општини во Македонија, кои објавија отворени податочни сетови на својата веб страна. Иницијативата за објавување на отворени податоци од страна на општините е иницирана и поддржана од фондацијата Метаморфозис. Тимот на Квантум Прима учествуваше Повеќе …

Општина Кавадарци ги објави првите отворени податоци на својата веб страна

Општина Кавадарци на својата веб страна ги објави првите отворени податоци во csv формат. Со тоа, општината стана дел од првите општини во Македонија, кои објавија отворени податочни сетови на својата веб страна. Иницијативата за објавување на отворени податоци од страна на општините е иницирана и поддржана од фондацијата Метаморфозис. Тимот на Квантум Прима учествуваше Повеќе …

Презентација на истражување за транспарентноста на општините Кавадарци и Росоман

Во рамки на Проектот на УСАИД за граѓанско учество,Квантум Прима во соработка со Фондацијата Метаморфозис, со задоволство ве поканува на отворена онлајн средба на тема: отвореноста и транспарентноста на локалната самоуправа во нашата општина. На овој состанок ќе се дискутираат прелиминарните резултати од мониторингот на отвореноста на општините Кавадарци и Росоман и доколку сте  жител на овие општини, ве Повеќе …

Започнува бран на мерења на отвореноста на општините

Во рамки на Проектот на УСАИД за граѓанско учество (Civic Engagement Project), почнувајќи од утре (26.05.2020) започнува нов бран на мерења на отвореноста на 17 институции на локалната самоуправа во Република Северна Македонија. Фондацијата Метаморфозис, во партнерство со Квантум Прима Кавадарци, ЦИД Куманово, Здружение Мултикултура Тетово, ФРЛЗ Штип, Блинк 42-21 Скопје, ЛДА Струга, АГТИС Прилеп, Повеќе …

Дебата за буџетот на општина Кавадарци за 2020та година

20 ноември 2019, Кавадарци. Квантум Прима и Finance Think како членки на FISCAST network во соработка со општина Кавадарци, на 20ти ноември 2019 година, организираа настан околу буџетот и буџетското партиципирање во општина Кавадарци преку проектот “Мои пари, моја одговорност: партиципативно раководење со буџетот на општините”, кој е поддржан од Проектот на УСАИД за граѓанско Повеќе …